ETT HÖGRE SYFTE

Jul 16th, 2019 | By | Category: 2019-07 juli, Recension

Omslag till Ett högre syfteAv Malin Thunberg Schunke
Piratförlaget, 2019
ISBN 978-91-642-0593-3, inbunden, 350 sidor

Inledningen av boken och baksidestexten fick mig först att sucka över ytterligare en thriller med tuffa damer i huvudrollen, internationell terrorism, jakt i flera länder.

Men efter ett par kapitel blir det helt annat. En berättelse både om rättsstaten, privat mod eller feghet, skuldkänslor, och hela tiden den där oron om ingen rök utan eld.

Det börjar med en gäng killar som reser till franska rivieran för att ha svensexa för den rikaste kompisen. En av dem är Amir, numera ekonom på stort företag, ursprungligen från Irak, gift med en svenska och har två barn.

Baren där de firar utsätts för ett attentat, Amir som just ska beställa mer att dricka till kompisarna som sitter i ett rum en trappa upp, hamnar mitt i skottlossningen där ett par personer dör. Han överlever, men fransk polis utgår genast att han är terrorist och griper honom.

Kompisarna får reda på vad som hänt, diskuterar om de ska gå till polisen och förklara, men de fegaste av dem säger att det är bäst att åka till Sverige genast och därifrån förklara. Ett beteende som den franska rättvisan finner mycket misstänkt.

Huvudaktörerna som vi få följa omväxlande är Amir som hamnar häktad i ett högsäkerhetsfängelse utan kontakt med omvärlden och utan att begripa vad som händer för han kan inte franska så bra; den franske högprofilerade undersökningsdomaren och hans assistent (som inte kan bestämma sig för om han gillar eller hatar sin chef); juristen Manfred som är den ende i kompisgänget som försöker agera; och så de två damer som enligt baksidestexten ska komma tillbaka i fler böcker: svenska Esther Edh och hennes chef Fabia Moretti vid EUs organisation för samordning av polisutredningar som berör flera länder.

De senare får inte bedriva utredningar utan det ska polisen i de inblandade länderna göra, men dra i trådar kan de.

Bortsett från den inledande skjutningen är det inte mycket action, utan — lyckligtvis — mer resonemang om hur rättsstaten urgröps vid terrorismbekämpning och hur man hanterar skuldkänslor. När svenskarna klagar på den franska årslånga häktningstiden får de genast till svar att just de inte ska klaga, Sverige är internationellt känt för just detta.

Så ska Amir åtalas för terrorism? Är han kanske terrorist, fast vännerna inte vet om det, och inte hans fru heller, kanske har han blivit radikal muslim trots att barnen är döpta i Svenska kyrkan?

En pedagogisk rättegångs-, snarare utredningsthriller, med inkännande porträtt av personer som på olika sätt hanterar det som hänt. ”En roman om svek, fördomar och ondska” står det på baksidan. Nja, ondska är det väl inte så mycket (bortsett från dem som sköt), men en hel del fördomar av olika slag och dumhet hos en utredare som redan från början bestämt sig för vad som hänt utan att tro på ny information. Och sådant kan ju hända i alla polisutredningar.

Författaren vet vad hon skriver om, Hon är docent i straffrätt och har varit åklagare. I ett efterord förklarar hon att hon funderat över vad som skulle hända om en svensk hamnar i polisutredning utomlands, och så kom bokidén. Hon bor numera i Hannover och på Sardinien, vilket förklarar den entusiastiska turistinformationen i ett kapitel som inte annars rör utredningen (men som får mig att fundera på ett besök).

Lyckas hon med denna goda blandning av praktisk pedagogik och spänningsroman vill jag gärna återse de intressanta damerna i Haag (där Eurojust ligger).

Malin Thunberg Schunke

Malin Thunberg Schunke. Foto Anna-Lena Ahlström

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22