ETT HELT VANLIGT MORD

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Johan Engblom
Leo 2006

Förra året kom smålandsbosatte religionshistorikern Johan Engblom, som levt i Asien närmare 20 år, ut med en mycket intressant bok om Nordkorea. Den heter Nordkorea Änden på tunneln? Jag läste den och berömde den som ”alldeles ovanligt intressant”. En kolsvart januarikväll stänger han sin dator i vilken finns det fullständiga manuskriptet till Nordkoreaboken. Klockan är tio på kvällen. Han ser lamporna från sina grannars hus – Roffes till vänster och Kennedys till höger. Så kör en bil upp till huset. Roffes sambo Eva berättar att hon inte hittar Roffe och att det är enorm oreda i huset. Johan Engblom följer med henne och finner sin granne och barndomsvän död på golvet. Han är tydligen mördad.

Ett helt vanligt mord är berättelsen om detta autentiska mord. Att läsa den är som att läsa en deckare men hela tiden känna att detta är blodig verklighet. Så här är det att råka in i ett av dessa mord som kvällstidningarna i vårt land nu tycks skriva om nästan dagligen. Dock undgår man en hel del publicitet för att det riksbekanta mordet i Knutby inträffade bara några dagar senare.

Vi får lära känna ungdomsvännen Roffe. Johan Engblom träffade honom första gången när han själv var sju och Roffe cirka 14.

”Han var jättehäftig” skriver Engblom i dödsrunan. Lite äldre körde han Ford Angela, hade långt lockigt hår och kallades Bellman. 1984 återkom han till byn för att bli bonde och 2001 kom även Engblom tillbaka dit. De blev ”åter mycket snabbt de gamla vana vänner Idel egentligen varit hela tiden.”

Roffe ”gillade sina kor även om han tyckte de kunde vara bra ’tykna’ mot varann. En person sa under det glada börs-90-talet att han skulle sälja sina kor och köpa aktier istället. Men då sade Roffe: ’Äh, det tror jag inte. Det går ju inte prata med aktier.’”

Roffe var Engbloms vän och blir läsarens. Man känner hans trygghet, enkla vänlighet och man blir uppbragt över att han utsätts för ett grymt mord. En av mördarna hade flytt från ett 20-årigt fängelsestraff i Jugoslavien. Han hade hyrt ett hus av Roffe. Det visade sig att mördarna farit mer eller mindre direkt från Kroatien till Esbjörnamåla.

Roffe mördades för några växelpengar, några smycken och en obesiktigad bil. Ett totalt meningslöst brott.

När man läser, växer ilskan i en, tänk att människor kan vara så grymma och hänsynslösa och fara fram på detta ohyggliga sätt!

Det här är en bok som har mycket stora kvaliteter. Man får följa hela förloppet, utan överord och raffel vara med om det som händer kring ett helt vanligt mord. Det är mycket som sker, det är åtskilligt som går fel och sköts klantigt. Och de som lämnas att leva vidare efter mordet har ett tungt ok att bära. Roffes mamma Vega är ett exempel på detta. Sorgen efter sonen var svår, hon fick inrikta sig på barnbarnen till dess hon dog, 80 år gammal.

JEAN BOLINDER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22