ETT FÖRVRIDET SINNE

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Minette Walters
Disordered Minds 2003
Översatt av Helena Sjöstrand och Gösta Svenn
Bonniers 2004

1970 fälls en känslomässigt störd ung man, Howard Stamp, för ett brutalt mord. Han tar sen sitt liv i fängelset. Trettio år senare börjar antropologen Jonathan Hughes gräva i utredningen för att skaffa stoff till en bok om justitiemord. Han dras in i fallet av kommunalrådet George Gradener, som i flera år kämpat för att utredningen ska tas upp på nytt. Tillsammans finner de två indicier som kan rentvå Howard Stamp, men det innebär att den riktige mördaren tvingas fram.

Minette Walters har fått snart sagt alla de utmärkelser en deckarförfattare kan få. Hon anses vara Englands ledande kriminalförfattare. Om det blir man övertygad när man läst boken Ett förvridet sinne. Personerna i romanen skildras på ett trovärdigt sätt med en stabil psykologisk känsla för att skapa individer med egenskaper så gestalterna nästan träder fram inför läsaren. Och samtidigt formar hon en berättelse med engagemang, spänning och oförutsedda händelser.

Så synd att våra svenska deckardrottningar inte når Minette Walters litterära och språkliga höjder.

ELISABETH HOLMQVIST  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22