ETT FÖRBUD MOT MORD

Dec 3rd, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till Ett förbud mot mordAv Louise Penny
The Murder Stone / A Rule Against Murder, 2008
Översättning Charlotte Hjukström
Modernista, 2015
ISBN 978-91-7645-564-7, inbunden, 384 sidor

Den kanadensiska författarinnan Louise Penny har hyllats för att ha uppdaterat och förnyat den klassiska pusseldeckaren. Bland de priser hon fått för sina romaner om Montrealkommissarien Armand Gamache finns mycket riktigt flera Agatha Awards, uppkallade efter pusseldeckarnas drottning.

Pennys senast översatta roman bekräftar bilden. En snobbig och dysfunktionell överklassfamilj samlas på ett isolerat ställe – ett gastronomiskt högklassigt värdshus ute i storskogen – för ett firande som mest liknar en fasad för ett familjedrama á la Norén eller O’Neill. En av familjemedlemmarna hittas mördad på ett bisarrt och symbolisk sättt, krossad av en staty som just avtäckts av den sedan länge avlidne familjefadern.

När polisen kommer enas de överlevande familjemedlemmarna om att en annan gäst, bosatt i ett billigt annex till värdshuset, måste vara förövaren. Den gästen är dock kommissarie Gamache som av en slump brukar åka i väg med sin fru till värdshuset inför varje bröllopsdag. Så anklagelserna studsar tillbaka till familjemedlemmarna, och vidare till värdshusets lite udda tjänstestab, där återhållna passioner och svårtolkade kontroverser grasserar.

Men det räcker inte med dessa allmänna referenser till den engelska ”herrgårdstraditionen”. Penny strör ut diverse ledtrådar och stickspår som den uppmärksamme kan klura på under läsningen. Dessa är dock inte särskilt påträngande. Den som hellre vill dras med av Pennys klara, roliga och psykologiskt skarpa prosa kan göra det utan att behöva leka amatördetektiv.

På en punkt avviker Penny ändå från den traditionella pusseldeckaren. Hennes huvudperson är en genuint förtroendeingivande och professionell polis, inte någon snillrik privatdetektiv. Den franskspråkige Armand Ganache verkar ha mer gemensamt än idiomet med den solide livs- och människokännaren Maigret.

Hur som helst är Ett förbud mot mord en lyckad variant av en traditionell och elegant underhållningsroman, där någon råkar bli mördad. Möjligen är det också bokens problem. När fallet är löst känns det lite snopet att så mycket litterär förmåga bara ledde dit.

PÄR ALEXANDERSSON

Louise Penny

Louise Penny. Foto Sigrid Estrada

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22