ETT FJÄRRAN EKO

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Val McDermid
A Distant Echo 2003
Översatt av Johan Nilsson
AlfabetaAnamma 2004

Åtta dagar före jul 1978 snubbar fyra salongsberusade studenter, på väg från en fest i skotska St. Andrews, över en svårt knivskadad kvinna som de känner igen som pubens servitris. Hon lever fortfarande men dör strax därefter. Eftersom polisen inte har andra misstänkta får de fyra pojkarna finna sig i att bli det. Bevis finns emellertid inte så de slipper buras in.

Efter 25 år tas fallet upp på nytt i en drive för att försöka lösa ouppklarade brott och polismannen som först kom till mordplatsen har nu blivit chef och undersökningsledare. Det visar sig att den nya granskningen skrämmer någon: två av de gamla studenterna mördas och de sista två känner sig hotade. McDermid lyckas frammana en krypande spänning i sin text, inte minst genom att man lär känna de fyra inblandade männen, både som unga och som medelålders. Hon levandegör polisarbetet och för historien framåt till ett ganska överraskande slut.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22