ETT ENKELT UPPDRAG

Jun 9th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Ett enkelt uppdragAv Tom Cain
The Accident Man 2007
Översatt av Gabriel Setterborg
Forum 2008

Förre militären Samuel Carver är en mystisk person. Hans kontakter med British Special Forces har gjort att han är den perfekte mannen när det gäller att arrangera olyckor mot statens fiender. Det blir han som 1977 ska se till att eliminera en arabisk affärsman som påstås stödja islamistiska terrorgrupper. Så han ger sig av till Paris där mannen befinner sig tillsammans med sin flickvän. Carver tvekar. Han vill inte döda en oskyldig kvinna men får veta att om ”olyckan” inte sker kommer en ohygglig illgärning att inträffa i England.

Han har blivit lurad av sina arbetsgivare. Efter att han lyckats få en bil att krascha i en tunnel i Paris blir han medveten om att det var prinsessan Diana som satt i bilen tillsammans med sin boyfriend Dodi Fayed. Det framkommer att Carver själv är utsedd som offer – det var bara ren tur att han kom undan ett gäng ryska mördare på motorcyklar.

Carver är förkrossad. Allt han trott på har visat sig vara en lögn. Nu är han ett jagat djur, kanske den mest eftersökte mannen i världen – och en sådan kan visa sig vara farlig för jägarna.

Nu blir det en jakthistoria av ganska hisnande slag. Samtidigt försöker Carver lista ut varför Diana och hennes sällskap måste dö. Och under tiden tar han till all den skicklighet som gjort att han överlevt i så många år.

Det här är en historia så glättad att man känner att man åker kana på oljespill. Man sväljer under läsningen alla konspirationsteorier, för man hinner inte annat. Uj, vad det går undan. Bovarna är nattsvartare än i den värsta Bond-film och kvinnorna falare än fala. Carver är en karlakarl. Redan på sidan tre insåg jag att jag är en sillmjölke.

Tom CainSpännande? Javisst, sa jag inte det? Jag har ont i handflatorna efter ridåapplåden.
Tom Cain är pseudonym för en journalist som sägs ha gjort hundratals djuplodande intervjuer med alla som gjort sig kända inom något som helst område. Han har rett ut finansskandaler på Wall Street, filmstudiointriger i Hollywood och idrottskorruption i Storbritannien. Han var förste västerländske journalist som tog sig in i Serbien efter att USA bombat landet 1999. Dessutom har han bott i Moskva, Washington DC och Havanna. Han har skrivit filmmanus också, men detta lär vara hans första thriller.

KARL HJELM

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22