ETT ENDA ANDETAG

May 4th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till Ett enda andetagAv Gabriella Ullberg Westin
Harper Crime, 2020
ISBN 9789150947144, inbunden, 302 sidor

Författaren ångar på och känns nu etablerad på den svenska deckarhyllan. Detta är den sjätte boken om den hårdföre polisen i Hudiksvall, Johan Rokka. Sedan tidigare är hans relation med kollegan Janna Weissmann ganska frostig. Än mer nu när Rokka har skaffat sig en annan flickvän. Elina, som hon heter, är hans diametrala motsats. Medan Rokka är supersnut och macho är hon vegan och förespråkar mer mjuka värden och och en alternativ livsstil. Elina har varit sjuksköterska men har nu öppnat ett yogacenter.

Krocken som detta medför är verkligen både humoristisk och underhållande. Men där slutar det roliga. Gabriella Ullberg Westin har nämligen på något synskt sätt lyckats med att skriva en pandemideckare. Viruset i boken är långt hemskare än Covid 19 och kommer dessutom inte från Kina. Här är det kriminella som vill sprida sjukdomen, för att sedan kunna göra förmögenheter på ett vaccin.

Sjukdomen är hemsk, egentligen utan botemedel. Brottslingarna är hemska, helt utan skrupler. Samtidigt sker i Hudiksvall en serie kvinnoöverfall. Även Janna blir attackerad. Finns det verkligen någon koppling mellan brotten?

Det är ganska skräckinjagande och lite äckligt att läsa om sjukdomen. Men det blir ibland också lite väl vetenskapligt.

Det tar ett tag in i boken innan man får kläm på det hemska, men då skruvar författaren till den otänkbara historien ytterligare. Något varv för mycket kan man tycka. Spännande blir det ändå, till sista bokstav. Det verkar också obligatoriskt numera i deckare med extra dramatiska slutscener.

Johan Rokka är hjälten, men jag har svårt att sympatisera med honom. Hans machostil är för mycket för mig och att han äventyrar utredningarna kan man inte ifrågasätta. Men han anser sig vara den enda som kan stoppa brottslingarna. En sann superhjälte.

Gabriella Ullberg Westin håller stilen fortfarande, hon har i själva verket blivit bättre med tiden. Böckerna har blivit mer koncentrerade. Även om det fortfarande finns utvecklingsmarginal skriver hon underhållande och spännande kriminalromaner bättre än de flesta.

NISSE SCHERMAN

Gabriella Ullberg Westin

Gabriella Ullberg Westin. Foto Ola Axman

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22