ETT DÖDLIGT TILLSTÅND

Nov 24th, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till Ett dödligt tillståndAv Kjell Eriksson
Bokförlaget Polaris, 2021
ISBN 9789177955658, Inbunden, 367 sidor

Böckerna om Ann Lindell är bland de bästa man kan läsa bland svenska kriminalromaner. Författaren fick Svenska Deckarakademins debutpris 1999 för Den upplysta stigen och priset för Årets Bästa Svenska Kriminalroman för Prinsessan från Burundi 2002. Det senare priset har han också varit nominerad till 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005 och 2019. Imponerande.

Ann Lindell är inte polis längre som i de tidigaste böckerna. Efter en rad personliga problem har hon nu blivit ostmakare. Hon är nöjd med sin tillvaro. Förhållandet till sin son är stabilt och hon är särbo med sin gamla kärlek Edvard. I den här romanen har hon fått stiga tillbaka för sin förre poliskollega Sammy Nilsson. Det är bra grepp av Kjell Eriksson att lyfta fram en annan av seriens huvudfigurer.

Sammy har fått hjärtbesvär och måste opereras akut. Efter operationen, på IVA, hör han en röst bakom ett avskiljande skynke. En röst som använder ord som kan förknippas med en mördare som polisen länge har letat efter. Är det mördaren, eller bara något som Sammy drömmer i sina feberdimmor?

Ingen tror på den historien som Sammy berättar, men han bestämmer sig för att forska själv under sin sjukskrivning. Men han har ett svagt hjärta efter operationen och han riskerar sin hälsa, sitt liv, i varje moment.

Det är en infernalisk och skickligt konstruerad intrig som Kjell Eriksson har knåpat ihop. Som vanligt blir hans miljöer väl målade kulisser. Han är ju också trädgårdsmästare. Stora delar av handlingen är förlagd till Brösarp på Österlen där författaren numera är bosatt. Hans känsla för karaktärer är fortfarande lika inkännande, allra helst för de ”små” människorna, de som annars inte syns.

Detta är den trettonde boken i serien och att döma av denna är det inte den sista.

NISSE SCHERMAN

Kjell Eriksson

Kjell Eriksson. Foto Emil Malmborg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22