ETT DJÄVULSKT PRIS

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Hell to Pay (2002)
Av George P Pelecanos
Översatt av Einar Heckscher
Natur & Kultur 2003

Redan för två år sedan hittade jag denne tuffe författare i genren. Detta av en ren slump och jag föll direkt för hans tuffa sätt att skildra den hårda värld som faktiskt finns i USA:s huvudstad Washington D.C. Därför är det dubbelt roligt att se hittills två av hans senare deckare översatt till svenska och att de fått översvallande bra kritik av ledande recensenter.

Paret Derek Strange och Terry Quinn arbetar tillsammans och där det ofta får bli Strange som håller tillbaka den ibland alltför hetsiga och tuffa Quinn, som inte är sen att ta till storsläggan.

Strange är på sin fritid tränare för ett av stadens ungdomslag i fotboll (american sådan) och har mycket god hand med de unga pojkarna.

Men en dag blir en av pojkarna i laget ihjälskjuten tillsammans med sin kriminelle morbror och då beslutar sig Strange och Quinn för att i egenskap av privatdeckare hitta mördarna.

En av Quinns kvinnliga tjallare ger honom tips men hittas senare svårt misshandlad av sin hallick. Nu ställs Strange och Quinn inför ett svårt val, även om resultatet i slutändan kommer att bli detsamma: är det rättvisa eller hämnd de båda är ute efter.

Pelecanos skildrar våldet i staden samtidigt som han beskriver mjuka och fina känslor hos de inblandade. Jag hoppas han har kommit till Sverige för att stanna.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22