ETT BLUESLIV

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Klas Gustafson
Leopard 2006

Gustafsons bok om Cornelis Vreeswijks liv och gärning är ett av de bästa artistbiografiska verk jag läst på senare tid. Den är grundligt researchad och har blivit en exposé över en invandrares kamp att bli accepterad, hans genombrott som originell sångare och originell men inte särskilt skicklig gitarrist. Som artist levde han på att han lyckades behärska svenska språket på ett synnerligen poetiskt sätt.

Gustafsons språk är också något man gärna läser, nästan njuter av, medan han låter läsaren följa Vreeswijk från den holländska hamnstaden Ijmuiden till Ekerö i Sverige och vidare på ständiga turnéer till estrader och krogar. Titeln på boken äger sin relevans, Cornelis levde ett liv baserat på sprit, narkotika, sex och blå toner. Visserligen är de låtar han kallade för blues sällan uppbyggda som den blues vi känner från USA, men hans vänner jazzmusikanterna protesterade sällan.

Gustafson väjer inte för artistens mörka sidor, något som fördjupar bilden av honom. Vreeswijk föddes 1937 och dog 1987 efter ett mycket innehållsrikt liv som det är väldigt spännande att läsa om. Boken innehåller många fotografier och dessutom en CD med fem sånger.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22