ETT ANDRA LIV

Jun 15th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till Ett andra livAv S J Watson
Second life, 2015
Översättning Mia Ruthman
Bazar, 2016
ISBN 978-91-7028-254-6, inbunden, 397 sidor

Det här är ingen feel-good-roman. Mycket feel-bad. Som läsare vill jag ofta ropa till huvudpersonen att inte göra så där, inte träffa den där mannen, inte ljuga för väninnorna. Alltså ingen lättsam sommarläsning, även om den inte har särskilt mycket action utan travar på lugnt och stilla. Men uppenbarligen raka spåret mot avgrunden. Hur ska det gå?

SJ WatsonDet kan förstås inte avslöjas här. Annars är det en rätt enkel handling att beskriva: Julie, fotograf med ett förflutet som innefattade både mycket alkohol och en hel del tyngre droger, nu gift med kirurg (barndomsvän) som var den som räddade henne ur ruset. De är också adoptivföräldrar till Connor, 14 år, som är son till Julies lillasyster Kate, som lever ett liv som gör att hon inte klarar av sonen.

Levde: hon hittas mördad i Paris, där hon bott med en väninna.

Julie blir besatt av att ta reda på Kates liv och kanske få upp ett spår efter förövare. Kate har varit flitig besöka på webbplatser för snabba och enkla sexförbindelser, nätsex eller IRL.

Julie får reda på inloggningsuppgifterna och börjar försöka hitta killarna som Kate hade kontakt med. Och en dyker upp. Och Julie låter sig förföras, hela tiden rädd att bli avslöjas och förlora både man och son.

Den vane thrillerläsaren förstår redan av detta att mannen hon träffar nog inte är det bästa umgänget. Men det är ändå många oväntade krängningar innan boken är slut.

Vi får hela historien ur Julies synvinkel och funderingar. Det är de små stegen som leder mot avgrunden. En väl skriven rysare som skrämmer genom läsarens identifikation med Julie, som alls inte är omedveten om vilka risker hon tar.

Läsaren tar också en risk, den är svår att lägga ifrån sig, och hela tiden hoppas på att Julie ska ta sitt förnuft till fånga.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22