ERÖVRAREN

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Recension

Av Jan Kjærstad
Erobreren 1997
Översatt av Inge Knutsson
Atlantis 1998

Häromåret kom romanen Förföraren som i likhet med denna handlar om den karismatiske norske TV-personligheten Jonas Wergeland som kommer hem från en utlandsresa för att finna sin hustru mördad. Enligt författaren är dessa två romaner ”skrivna i stereo”, vilket innebär att man förstår dem först då de samverkar.
Nå, det går att läsa dem var för sig. Erövraren är Wergeland gripen och till landets TV-tittares förtvivlan döms han för mordet. Här är bokens berättare den professor som åtagit sig att skriva en stor biograf över Wergeland. Sedan han samlat in alla fakta dyker det upp en mystisk besökare som under sju kvällar berättar historien om TV-mannens liv.
Kjærstad är född 1953 och debuterade med en diktsamling. Därmed torde det stå klart för alla att detta inte är någon kriminalroman i egentlig betydelse. Men författaren skriver en trots det ganska lätt prosa (Knutsson har gjort en följsam översättning) och det finns en inte obetydlig spänning i texten.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22