ERIK

Nov 14th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till ErikAv Sigrid Oldenburg och Tove Ödegården
Isaberg Förlag 2010

Det verkar som om Erik XIV med familj är särskilt populär i år, i synnerhet hos Isaberg Förlag som här gett ut en roman om honom efter att samtidigt gett ut en roman om frillan, sedermera drottningen, Anna Månsdotter. Båda dessa verk är relationsberättelser och ingen av dem tycks tro på den gamla skrönan att Gustav Vasas son var ”vansinnig”.

Kung Erik föddes den 13 december 1533 och dog 26 februari 1577 – de flesta blev inte så ålderstigna på den tiden – och han hann med att vara kung från 1560 till 1568. Han dog på Örbyhus slott i norra Uppland, troligen förgiftad av sin bror, sedermera kung Johan III, men de lärde bråkar fortfarande om giftet serverades i ärtsoppa eller ej.’

Författarna är systrar som påstår att de planerade denna bok i sju år. Båda är historiskt intresserade och Sigrid Oldenburg har arbetat som guide på Kalmar slott i tio år, så den rojalistiska kunskapen finns där, och hon har tidigare skrivit böcker för barn. Systern Tove Ödegården arbetar som medicinsk informatör.

Boken om Erik är en historia om makt och vad den kan göra med en människa. Det handlar inte enbart om att styra ett land utan också om att styra en hustru. Så det handlar mest om den historiske kungens privatliv och författarna håller sig inte strikt till den kända delen av hans liv utan tar också ut svängarna en del.

”Vansinnet” får en del utrymme, men författarna visar på andra sidor hos regenten, gör honom till mer människa än den bild man fått i de gamla skolböckerna. Han håller en fasad, men det är inte alltid den klarar sig utan sprickor. Han blir riktigt mänsklig och verkar efter ett tag förstå att han kanske inte är utvald av Gud att regera det kalla Sverige.

KERSTIN OLSSON

Sigrid Oldenburg och Tove Ödegården

Sigrid Oldenburg och Tove Ödegården

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22