ENTRY ISLAND

Jan 17th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till Entry IslandAv Peter May
Entry Island, 2014
Översättning Charlotte Hjukström
Moderrnista, 2016
ISBN 9789177010999, inbunden, 414 sidor

På en avlägsen ö i Quebec dödas en förmögen affärsman under ett brutalt överfall. Hans hustru, som säger att hon också blivit attackerad, blir snabbt huvudmisstänkt. Sime Mackenzie, kriminalpolisens utredare från Montreal, kommer till ön och blir ställd när han möter kvinnan. Han känner igen henne, men kan inte begripa varför. Hon nekar både till anklagelsen och till att ha träffat polismannen tidigare. Förvirringen blir inte mindre av att hon är känd för att knappast någonsin ha lämnat ön och dess närmaste omgivningar, trakter som polismannen aldrig tidigare besökt.

Utredningen går vidare, allt medan Mackenzie brottas med sömnlöshet, sanningslidelse och en knackig relation till sin närmaste chef. Samtidigt börjar de nutida händelserna flyta samma med en annan berättelse. Den handlar om hur polismannens utfattige anfader flydde från Skottland i mitten av 1800-talet undan hungersnöd, tyranniska klanledare och farorna med en hemlig kärleksrelation med godsägarens dotter.

Sammanhanget mellan de båda berättelserna är länge gåtfullt, men klarnar mot slutet där historia och nutid möts på både väntade och oväntade sätt. Ändå är det en förbryllande blandning av nutid och dåtid som Peter May bjuder på.

Visst har övergreppen mot fattiga människor i 1800-talets Skottland hamnat i skuggan av berättelserna om vad som samtidigt hände på Irland, och det är bra att May uppmärksammar dem. Men både den historiska delen av romanen och den nutida mordhistorien blir rätt schablonartade. May döljer en del av gliporna i berättelsen med en säker berättarstil så håller i gång handlingen i respektive sekel, men det hade varit bättre om han gått i närkamp med nutiden eller det förflutna.

PÄR ALEXANDERSSON

Peter May

Peter May. Foto Geraint Lewis

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22