ENSAMT VITTNE

May 31st, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till Ensamt vittneAv Lisa Bjerre & Susan Casserfelt
Piratförlaget 2021
ISBN 978-91-642-0690-9, 424 sidor

Lisa Bjerre är journalist och frilansskribent. Susan Casserfelt har tidigare gett ut deckarserien Höga Kusten. De lärde känna varandra på en kurs i litterär gestaltning och Ensamt vittne är deras första bok tillsammans. Boken är också den första delen i kriminalserien Linje 17 som utspelar sig i stockholmsförorten Bagarmossen..

Trettonåriga Eddie bor tillsammans med brodern Alex, systern Essie och sin mamma i Bagarmossen. En dag skjuts dörren sönder och tre män störtar in i lägenheten och skjuter Alex flickvän i huvudet. Alex hoppar från balkongen och Eddie blir ensamt vittne till mordet. Poliserna Lisa och Jack är först på plats och jakten på mördarna börjar. Vi får följa de bägge poliserna på jobbet och hemma. Jack har en strulig bakgrund och en ungdomskompis dyker plötsligt upp. Han lånar ut pengar så att Jacks trassliga ekonomi kan få en temporär lösning, men med pengarna följer krav. Jack och Lisa blir intresserade av varandra och tillsammans försöker de lösa mordet. Problemet är bara att Eddie vägra vittna. Våldet i förorten eskalerar och Eddie slits mellan lojaliteten till sin jagade bror och rädslan att själv bli nästa offer.

Bjerre & Casserfelt har skrivit en rafflande kriminalroman med snabbt tempo, snabba växlingar och hög spänningsfaktor. De har gjort rejäl research och har skapat trovärdiga dialoger med ungdomsslang och kriminellas jargong. De tecknar bra personporträtt och målar bra miljöbilder där tristessen och slitna bostadsområden står i centrum. Ensamt vittne är en mycket lyckad debut och jag välkomnar flera böcker i denna serie.

LARS-ERIK HOLM

Casserfelt och Bjerre

Susan Casserfelt och Lisa Bjerre. Foto: Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22