ENSAMMA MÄN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Jan Lundius
Bakhåll 2000

Gastkramande säger förlagsreklamen. Nja, men det går att hålla med om att den är spännande lite då och då för här finns både yttre och inre spänning. Den handlar om män (vilket är nästan originellt ett år då de flesta deckare handlar om och är skrivna av kvinnor) som kan mycket men ändå känner sig ensamma för det mesta.

Två män har ett framgångsrikt företag ihop och framtiden ser ljus ut när den ene plötsligt vill bryta upp för att åka till Västindien och studera den gulbröstade fregattfågeln. Kompanjonen tycker att det verkar konstigt men han lovar ta hand om vännens hus. En dag finner han någonting makabert i uthuset.

Sedan börjar historien gå på högvarv. Den internationella knarkmaffian är med (att den hinner?), Sveriges regeringskansli Rosenbad är med och efter ett tag börjar man förstå att de gåtfulla ensamma männen inte endast är ensamma utan också riktigt farliga om det vill sig.

Lundius är religionshistoriker och har varit bosatt på många av platserna som skildras i berättelsen. Tidigare har han skrivit en bok (på engelska, utgiven i London och New York) om bondeledaren Olivoria Mateo som blev en Jesus-gestalt i Dominikanska Republiken på 20-talet.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22