ENSAMHETENS VIN

Mar 31st, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Av Irène Némirovsky
Le vin de solitude
Översatt av Dagmar Olsson
Bonniers 2008

Némirovsky föddes 1903 i Ukraina. Hon var rysk judinna som tillsammans med föräldrarna flydde till Frankrike. Hon blev så småningom en mycket hyllad författare i Frankrike och flera av böckerna  gavs ut på svenska under 30-talet. Hennes mest berömda bok är den oavslutade Storm över Frankrike som publicerades 2004, 60 år efter hennes död. Hon dog 1942 i Auschwitz.

Ensamhetens vin skildrar en kvinnas olyckliga barndom i en rysk landsortsstad. Fadern är förmögen men frånvarande. Den självupptagna mamman ser dottern mest som ett hinder för att kunna ägna sig åt sitt societetsliv.

Familjen tvingas fly när den ryska revolutionen sveper över landet och slutligen hamnar familjen i Paris.

Ensamhetens vin doftar Tjechov och rysk litteratur. ”Revolutionen hade ännu inte inletts men man kunde ana att den var nära; själva luften man andades kändes tung och hotfull liksom i gryningen till en dag med annalkande åska.

…Alla blev förmögna. Guldet rann i floder. Denna guldström hade dock ett så så nyckfullt, häftigt stormande förlopp att den skrämde dem som levde vid dess stränder och släckte sin törst i dess flöde.”

Storm över Frankrike har skapat ett nytt intresse för Némirovskys författarskap. Flera av hennes romaner ges ut på nytt över hela världen. Ensamhetens vin har psykologisk klarsyn, vemod, rysk berättarteknik men framför allt ett vackert och rent språk.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22