ENSAMFJÄRIL

Feb 14th, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till EnsamfjärilAv Gabriella Ullberg Westin
Hoi, 2014
ISBN 9789175579511, inbunden, 277 sidor

I spåren av försäljningssuccén med romanserien Femtio nyanser har det blivit allt vanligare med kriminalromaner med erotiska inslag. Gabriella Ullberg Westins debutdeckare är en sådan. Bokens intrig kryddas på ett flertal ställen med detaljerat beskrivna samlag. Författaren bemästrar lyckligtvis den svåra konsten att skriva erotik utan att det blir ren pornografi.

Men det finns ett problem, sexscenerna tillför inte boken något extra, intrigen hade kunnat stå på egna ben utan dem. Det blir så att samlagen istället känns som en paus i kriminalberättandet.

En av Sveriges bästa fotbollsspelare har återvänt till Hudiksvall efter en framgångsrik proffskarriär. På julafton blir hans fru brutalt mördad av en till jultomten utklädd gärningsman. Allt inför ögonen på parets barn. Initialt blir fotbollsspelaren misstänkt men så småningom börjar spåren peka åt andra håll.

Polisen Johan Rokka är också en återvändare. Han är barndomsvän med fotbollsproffset, de har spelat i samma lag som unga. Rokka har en brokig bakgrund och är inte välsedd hos alla. Men det blir han som får utredningsansvaret och det blir en svår nöt att knäcka.

Intrigen haltar lite och det är inte alltid helt logiskt. Fundamentet med tomtemord och återvändande fotbollsproffs är originellt och gjuter ett bra fundament att stå på. Men jag saknar lite djup i gestaltningarna och jag hade gärna läst lite mer inträngande miljöbeskrivningar från Hälsingland.

Men det är en inte oäven debut, och nu är den avklarad. Om karaktärerna och miljöerna får lite mer utrymme kan det bli så mycket bättre.

NISSE SCHERMAN

Gabriella Ullberg Westin

Gabriella Ullberg Westin. Foto Josef Gustavsson

 

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22