ENSAM SEGLARE JORDEN RUNT

Jan 23rd, 2013 | By | Category: 2013-01 jan, Recension

Omslag till Ensam seglare jorden runtAv Joshua Slocum
Sailing Alone Arount The World 1900
Översatt av Lisbeth och Louise Renner 1962
Inläst av Anders Granström
Pratboken 2007
ISBN 978-91-85819-01-0, 1 mp3, 8 tim

Det var väl inte direkt väntat att berättelsen om Slocums ensamma världsomsegling skulle dyka upp som talbok drygt hundra år efter att den kom ut. Jag läste den redan som pappersbok under sent 1940-tal, försökte få låna den på biblioteket i Hudiksvall men tvingades avstå vid första försöket eftersom den stränga bibliotekarien tyckte att jag var för liten och skickade mig till barnbokshyllan i stället. Till sist lyckades det och då tyckte jag att historien om den äventyrliga seglatsen var oerhört spännande.

Det är den fortfarande och i mogen ålder kan jag konstatera att den gamle sjökaptenen Slocum (född 1844) dessutom hade en humor som jag inte begrep innan jag fyllt tio.

Joshua SlocumDet var 1895 som han gav sig ut på havet i en ombyggd gammal båt, döpt till Spray, avsedd för ostronfiske. Han råkar ut för oväder, inte minst utanför Patagoniens kust, men karlen är envis, ger sig inte, och när han gör strandhugg träffar han flera av den tidens kändisar, bland annat Henry Morton Stanley, mannen som hittade Livingstone i Afrika, och änkan efter Robert Louis Stevenson, mannen som skrev alla tiders äventysbok – Skattkammarön.

Det tog honom tre år att genomföra den äventyrliga resan och två år senare hade han färdigställt den bok som Anders Granström läser på förtjänstfullt vis.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22