ENIGMA. UPPDRAG: KNÄCK KODEN!

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Recension

Av Robert Harris
Enigma 1995
Översatt av Leif Janzon
Forum 1997

Harris slog rejält igenom när han kom med Faderland. Han fortsätter på den historiska linjen, fast här är förutsättningarna så vitt jag kan se de korrekta. Den utomordentlige matematikern och kryptoanalytikern Tom Jericho kommer till britternas hemligaste plats Bletchley Park 1943 för att hjälpa de allierade att återta initiativet i slaget om Atlanten. Detta har gått förlorat sedan de tyska ubåtarna plötsligt bytt kod.

Just kodbrytandets problematik beskrivs mycket fascinerande av Harris. Författaren lyckas få spänning i obegripliga bokstavskombinationer. Märkligt nog blir det inte lika spännande när Harris beskriver Jerichos kärleksbekymmer visavi en kvinna som försvinner och inte heller engagerar man sig så där över hövan i att det finns en förrädare bland nyckelpersonerna i det hemlighetsfulla samhället. Givetvis finns ett samband, givetvis löser Jericho problemen efter många och i viss mån invecklade turer. Det kan undertecknad våga sig på att avslöja eftersom det nu inte är någon hemlighet vem som vann andra världskriget.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22