EN VISA FÖR DE DÖDA

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Patrick Dunne
A Carol for the Dead 2005
Översatt av Hans Lindeberg
Minotaur 2006

Nog är det dags att irländska poliser, rättsläkare och mördare tar plats i kriminallitteraturen, vid sidan av alla sina anglosaxiska kollegor. Den första roman av Patrick Dunne som översatts till svenska är en historia som medvetet spelar med en mängd föreställningar om den gröna ön och dess inbyggare.

I centrum står en ung kvinnlig arkeolog, som lika mycket förmedlar en känsla av rock’n’roll som av forntida keltiska smycken. Via ett par nyfunna torvmosselik dels en kvinna, dels ett mycket svårt missbildat barn nystar hon upp en historia som utökar de dödas krets med en girig entreprenör och en korrupt polis. Innan dramat är över har arkeologen också hunnit knäcka en snorkig chef på ett museum i Dublin, en vänsterprasslande minister och en hel nunneorden med flera seklers illgärningar på samvetet.

Det är smart och skickligt berättat. Referenserna till kultur och samhälle vävs in i kriminalhistorien utan att bli lösa påhäng eller faktatung rekvisita. Det arkeologiska inslaget används dessutom till inträngande utforskningar av de döda kropparna som matchar den mest avancerade rättsläkarserie på teve.

Och klosterscenerna tas till vara på ett sätt som måste glädja den mest hängivna protestant.

PÄR ALEXANDERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22