EN VÄRLD I ASKA Ormkrigskrönikan, del 5

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Haymond E. Feist
Shards of a Broken Crown, 1998, förra delen
Översättning av Martin Olsson
B. Wahlströms 2000

Raymond E. Feists fantasysvit Ormkrigskrönikan består i original av fyra delar, på svenska delades del tre upp i två volymer, och denna femte svenska del är första halvan av den fjärde originaldelen så vi kommer att få sex delar sammanlagt i översättning. Egentligen kunde den här sviten ha slutat efter del tre (del fyra på svenska, då), eftersom det som följer i stor utsträckning liknar det som redan har berättats – mer av samma sak, liksom. Men samtidigt knyts en och annan tråd upp som förut blev hängande, så denna del (och dess fortsättning) är ändå inte totalt överflödig.
Som baksidestexten säger: ”Smaragddrottningens invasion av Kungliga Riket har stoppats och demonens försök att lägga beslag på Livsstenen har omintetgjorts.” Jo, det var det de föregående delarna skildrade. Och nu borde bara återstå att plocka upp skärvorna och försöka bygga nytt. Men en av Smaragddrottningens forna befälhavare och hans överlevande stridsstyrkor tycker att det här med kungariken verkar trevligt och vill tillgripa ett alldeles eget ett, så snart är det krig igen. Och Kungliga Rikets ledning är försvagad och armén utmattad. Som sagt var, mera krig och mera magi blir det, med två nya huvudpersoner bredvid de tidigare: gamle hertig James sonsöner Jimmy och Dash.
För all del ganska spännande emellanåt, men personligen är jag inte imponerad av Feists utpräglat militaristiska fantasy. Alla bara slåss hela tiden, och frånsett den duktiga magikern Miranda får kvinnor endast vara med i pyttesmå biroller som horor eller hustrur. Ingen större personskildring och inte särskilt mycket till miljö heller. Äsch, det här är strunt – läs något annat i stället!

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22