EN VÄLBEVARAD HEMLIGHET

Jul 4th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till En välbevarad hemlighetAv Kate Morton
The secret keeper 2012
Översättning Ann Björkhem
Forum 2013
ISBN978-91-37-13979-1, inb. 473 sidor

Kate Morton är 37 år och bosatt i Australien, men också i England, där hon har studerat och där hennes böcker mestadels utspelar sig. Hon var skam till sägandes helt okänd för mig, men hennes böcker lär vara översatta till 40 språk och utgivna i stora upplagor. En välbevarad hemlighet kan sägas tillhöra genren engelsk, romantisk spänningsroman som ofta har idyllisk, engelsk landsbygd som miljö och där det bor en stor familj på en vackert belägen gård, dessutom som huvudperson kvinna, här faktiskt två, mor och dotter och en tragisk familjehemlighet.

En välbevarad hemlighet, Mortons fjärde bok, innehåller allt detta och flätar samman tre kvinnors liv. Inledningsvis, det är 60-tal, bryts lugnet i den idylliska byn där en stor lycklig familj bebor en gammal herrgård. Den tonåriga Laurel blir vittne till ett fruktansvärt brott, som hon inte förstår, men som hon tiger med för att skydda sin mor, Dorothy.

Man förflyttas sen till början av andra världskriget. Den unga fattiga Dorothy är då i London. Hela hennes familj har utplånats vid ett bombanfall och man får en initierad skildring av vardagslivet i London under blitzen 1941. Dorothy möter där den vackra och rika Vivien och tror sig ha fått en vän.

Därefter möter man den mogna Laurel igen i ”nutid”, när modern ligger för döden. Det förträngda minnet av vad hon såg som tonåring gör sig påmint igen och hon känner att hon måste lösa gåten: Vad hände egentligen den där sommardagen? Och varför? Hon börjar nysta i den härva av ledtrådar som hon har forskat fram under åren som gått.

Man följer Dorothy och Laurel och i viss mån även Vivien genom tre olika skeden i deras liv. Det blir många cliff-hangers när man kastas mellan lantlig idyll med familjeliv och tyskt bombardemang och andra våldhandlingar. Men också kärlek förstås, både lycklig och olycklig.

Kate Morton turnerar sin historias alla vindlande gångar och irrgångar väl. Hon har dessutom en imponerad källförteckning när det gäller London under andra världskriget. Man vill, liksom Laurel verkligen veta vad som var orsaken till det fruktansvärda som hände och som tigits med i alla år. Proppmätt, men rätt så belåten lägger jag ifrån mig denna tjocka bok. Det känns som om den skulle sitta fint som brittisk TV-serie.

BERIT ENGDAHL

Kate Morton

Kate Morton. Foto Gillian van Niekerk

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22