EN TID FÖR MIRAKEL

Apr 14th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till En tid för mirakelAv Karen Thompson Walker
Översättning: Ulf Gyllenhaak
Norstedts 2013
ISBN 978-91-1-303867-4

Detta är en ganska märklig dystopi med flera bottnar. På sätt och vis är den en ungdomsbok för huvudpersonen och bokens berättare är elvaåriga Julia som under bokens gång fyller tolv. Hennes liv och problem utspelar sig mot bakgrunden av en långsam katastrof, som kallas insaktningen. Jordens rotation går allt saktare, dagar och nätter blir allt längre och påverkar människorna både individuellt och globalt.

På sätt och vis är det inte en ungdomsbok. För även om Julias förälskelse och hennes relationer till kamraterna och familjen präglar romanen, så handlar det samtidigt om oss alla, skådat genom denna sympatiska huvudpersons ögon, hon som inte är någon hjältinna, bara en ganska klok och ensam flicka.

Karen Thompson WalkerBerättelsen om hur insaktningen påverkar tillvaron och hur människorna på olika sätt försöker att anpassa sig till nya förhållanden sker i ett tempo som är anpassat till händelseförloppets långsamma natur. I detta skeende inträffar dramatiska händelser på ett både personlig och allmängiltigt plan.

Förhållandet mellan Julia och hennes avgudade Seth, som till sist verkligen blir hennes pojkvän, är rörande, nästan oskuldsfull. I sista kapitlet är Julia 23 år och har bestämt sig för att bli läkare trots att en del universitet stängts. Fram till dess har författaren på ett mycket känsligt och behagligt sätt beskrivit en dystopi som innehåller en liten flickas sorger och glädjeämnen i en egendomlig tid, som är större än människans förmåga att hantera den. Översättaren har på ett utmärkt sätt transplanterat texten till svenska.

BERTIL FALK

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22