EN SVART VÅR

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av George Pelecanos
Hard revolution 2004
Översatt av Leif Janzon
Natur och kultur 2006

För den som inte tycker att det räcker med kriminella amerikaner i bokhyllan finns nu ännu en översättning av George Pelecanos att sätta in efter Connelly och Lehane och alla de andra i Mickey Spillanes och Ed McBains efterföljd. Detta är den fjärde boken i en serie om polisen och detektiven Derek Strange sedan debuten på svenska med Ren som snö (2003).

Handlingen utspelas i Washington. D C. 1968. Den svarta delen av staden exploderar i våld och eld efter mordet på Martin Luther King i Memphis. Under några dagar plundrar och förstör de fattigaste invånarna sin stadsdel, därtill uppeggade av så kallade radikala studentledare i Panterrörelsen som trodde att revolutionen var nära och viftade med pistoler i knutna nävar.

Det är den lite påklistrade ramen kring en berättelse om den privata hämnden, i vilken några poliser passar på att i kravallernas skugga skipa rättvisa i en mordhistoria utan någon annan mening än att belysa meningslösheten i brotten på botten.

För den som bott i den amerikanska huvudstaden har miljöskildringarna sin nostalgiska behållning och Pelecanos tar väl tillvara sina erfarenheter från tidigare jobb som bartender och diskare. Något säger han också om rasismen.

I övrigt har man läst det mesta förr.

MATS JOHANSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22