EN STORM KOM FRÅN PARADISET

Mar 1st, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Recension

Omslag till-En storm kom från paradisetAv Johannes Anyuru
Norstedts 2012
ISBN 978-91-1-304087-5, 248 sid

Kort efter att Uganda blivit självständigt från brittiskt styre, skickas en grupp unga män till Grekland, där de ska utbildas till stridspiloter vid flygvapenakademien utanför Aten. 1971 – strax innan de ska ta sin examen – griper Idi Amin makten i Uganda. Han har skickar ett plan till Aten för att hämta hem de ugandiska flygkadetterna. Men en av dessa kan inte tänka sig att återvända till sitt hemland under rådande omständigheter. Denne man, som i boken kallas P, blev far till Johannes Anyuru och det är om honom den här romanen, En storm kom från paradiset, handlar.

För att undvika att tvingas tillbaka till hemlandet flyr P till sin kusin i Rom. Hennes man har ett företag och erbjuder honom en bra anställning. Men det enda P vill är att flyga och han hittar till slut ett pilotjobb. Han ska flyga besprutningsplan i Zambia utanför Lusaka, men på vägen dit blir han fast i Tanzania, där han förhörs och misshandlas i ett underjordiskt rum. Beslutet att återvända till Afrika blev avgörande för resten av hans liv.

I boken finns inflikade avsnitt om hur författaren besöker sin sjuke far, som kom till Sverige i mitten av 1970-talet.

En storm kom från paradiset är en vacker och spännande historia. Det vackra i boken är språket.

Johannes AnyuruDet är klart och enkelt. Det finns de som jämför Anyurus sätt att skriva med Hjalmar Söderbergs. Själv lär han ha sagt att han inspirerats av bl a Göran Sonnevi och av Latin Kings hip hop. Som läsare får man följa en person som, trots fruktansvärda strapatser, aldrig förlorar modet och besinningen.

Anyuru debuterade vid 24 års ålder, 2003, med en diktsamling som mottogs väl av kritikerkåren.

För romanen om sin fars liv har han fått flera litteraturpriser, bl a Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2013.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22