EN SISTA VINTER

Sep 30th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Recension

Omslag till En sista vinterAv Håkan Norebäck
Forum, 2020
ISBN 9789137154749, inbunden, 272 sidor

Författaren har valt att berätta denna tragiska historia i jagform. Där finns ett problem. Trots att berättaren rimligen känner till det mesta så avslöjas bara en liten bit i taget. Ungefär som i en traditionell kriminalroman, som då inte är skriven i första person.

Annars är det en ytterst välskriven berättelse. Den handlar främst om Jonny som återvänder hem efter att ha suttit i sluten psykiatrisk vård. Han är en impulsiv och ganska våldsbenägen person. Mycket av beteendet är präglat av hans uppväxt som färgad och adopterad.

Att vara det i en liten ort som Hultsfred kan förmodligen knäcka vem som helst. Jonny hamnar tidigt i dåligt sällskap med missbruk och mindre brott. När han sedan får skulden för sin lillebrors död vänder sig hela orten emot honom och han reser iväg så fort han får chansen.

Åter i Hultsfred i vuxen ålder får han på en gång konflikter att ta tag i. Bl.a. försvinner en man som Jonny tidigare har haft en konflikt med. Återigen är alla säkra på att Jonny ligger bakom. Inte ens polisen utreder någon alternativ gärningsman.

Det handlar mycket om fördomar, men ännu mer om skuld. Jonny bär hela tiden på en sådan, som ändå är skapad av andra. Det är jobbigt att läsa om hans liv, samtidigt som han inte gör mycket själv för att komma på rätt köl.

Detta är ingen traditionell kriminalroman, men eftersom boken ändå innehåller både mord och en viss utredning gränsar den ändå till den genren.

NISSE SCHERMAN

Håkan Norebäck

Håkan Norebäck. Foto Gabriel Liljevall

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22