EN SISTA BÖN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Richard Montari
The Rosary Girls 2005
Översatt av Nils Larsson
Norstedts 2006

En mördad och skändad flicka hittas i ett övergivet hus i utkanten av Philadelphia och efter döden placerad på ett uppseendeväckande sätt. Hon är det första offret i en serie.

Efter det första kapitlet kände jag avsmak. Det var som att läsa en perverterad McBain utan den underliggande medkänsla och humor som finns i hans böcker. Samtidigt gick det inte att låta bli att läsa vidare. Montari har tidigare skrivit romaner som skalar av psyket hos riktigt hemska människor, men inget av det han gett ut tidigare är som En sista bön. Här introduceras mordpoliserna Kevin Byrne – lätt skadad, riktigt elak, veteran med stor uppklarningsprocent – och Jessica Balzano. Det framkommer snart att han lärt upp Balzano till den perfekta partnern.

De får händerna fulla när den ritualbundne mördaren fortsätta att döda katolska skolflickor. Polisen försöker utröna den gemensamma nämnaren mellan flickorna och här visar författaren sin skicklighet i konstruktionen. Man förs längre och längre in i förövarens hjärna, men vad hjälper det… Till slut vet vi inte mer än polisparet.

Den värld som målas upp är skrämmande och i den världen, menar författaren, behövs snutar som den tuffe Byrnes. Här gäller inte regelboken som menar att brottslingar ska behandlas som människor – åtminstone tills de är fällda av domstol. Det enda viktiga är att få bort dem från gatan. Ett slags Bush-mentalitet.

Det är en ruskig och ruskigt spännande bok som får läsaren att glädjas åt att USA ligger på andra sidan Atlanten. För såna bovar och såna snutar finns väl inte i Sverige? Eller?

PER MAGNUSSON

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22