EN SANNOLIK HISTORIA

Sep 14th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till En sannolik historiaAv Karin Alvtegen
Brombergs 2010

Karin Alvtegen har bytt genre och förlag; detta är en roman, inte en spänningsroman. Men alla ni som gillar hennes sätt att skriva kan vara lugna.  Det är bara mordet som saknas.

En liten norrländsk by, några människor med olika slags problem möts och mötena förändrar dem.

Helena och hennes 13-åriga dotter bor kvar och driver det halvfärdiga hotellet sedan maken (och pappan) gett upp och flyttat tillbaka till högavlönat jobb i Stockholm. Varken mor eller dotter mår bra. Inte heller Anders, finansman på flykt från sitt meningslösa liv och nära självmordet, vet vad han vill. Omständigheter gör att han hamnar på hotellet, tar tillfälligt jobb som målare och snickare för att fortsätta upprustningen inför sommarsäsongen. Han känner sig nöjd med att de andra tror att han är fattig och arbetslös och inte den framgångrike miljonär som han annars är känd som.

Hjälp på hotellet får Helena av sin barndoms sommarkamrat Anna-Karin, ensam på bondgården mittemot och i fejd med sin bror och svägerska som bor granne, och missnöjd med allting.

Dessutom en udda figur som bor i ett gammalt torp i skogen och som visar sig vara allt annat än en misslyckad och psykiskt instabil figur.

Naturligtvis händer det saker med människor som kommer varandra så nära. Läsaren får följa de flesta av de inblandade, och efter hand får vi lära känna allt fler sidor hos dem. Karin Alvtegens deckare (eller snarare psykologiska thrillers) har haft sin styrka i porträtten av huvudpersonerna. Här har hon fler att följa, och det finns också ett spänningsmoment: hur ska det gå? Och gåtfulla inslag får sin förklaring på slutet.

Jag var mycket nöjd med läsningen till ungefär mitten, nå, kanske lite längre, i boken. Sedan blev det allt mer lik en enklare berättelse, lite för förenklade förklaringar i stället för att låta händelserna spegla vad som händer med människornas inre.

Vi visste förut att Karin Alvtegen kan skriva, kan skilda människor. Saknade hon mordet för att föra denna berättelse till ett lika bra slut som i sina späningsromaner?

LEIF-RUNE STRANDELL

Karin Alvtegen. Foto Caisa Bromberg

Karin Alvtegen. Foto Caisa Bromberg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22