EN SÅN SOM DU

Nov 29th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till En sån som duAv Gillian Flynn
The Growbup, 2014
Översatt av Molle Kanmert Sjölander
Albert Bonniers, 2015
ISBN 978-91-0-016134-7, 62 sidor

Gillian Flynn kom tidigare ut på förlaget Modernista men finns med denna skräcknovell, som i år belönades med Edgar Award for Best Short Story, hos Albert Bonniers Förlag. Den prisbelönta Chicagobon Flynn är bekant för bästsäljarna Gone Girl, Mörka platser och Vassa föremål som sålts i över 13 miljoner exemplar världen över.

För att vara en thrillernovell är det en ganska snäll historia om den olyckliga och rätt ovårdade förortsfrun Susan Burke som en morgon i april kliver in från regnet till tarotstudion Anden i handen och möts av de yrkesredskap som bör finnas i en sådan – spågummor, kortlekar och kristallkulor. Hon blir spådd av en bedräglig kvinna som snabbt inser att nykomlingen är ett lätt byte men hamnar själv i en svårhanterlig spökhistoria.

Det lustiga, men inte särskilt märkliga, med tarotstudion är att kvinnor stannar i förrummet medan herrar fortsätter längre in där damer ger dem en handtralla. En av dem har varit så flitig att hon fått förslitningsskador i handen och får fortsätta att arbeta som medium i stället. Hon råkar ut för kunden med familjehemligheter som bor i ett spökhus.

Flynn är bra på att beskriva aparta människor på ett drastiskt och roligt sätt och att hon kan vrida och vända på intriger är också sant.

Fast spänningen i denna novell är det si och så med. Beskrivningen av den förslitningsskadade som går med på att hjälpa sin kvinnliga kund med lite av varje är dock spännande utan att för den skull bli hårresande.

KARL HJELM

Gillian Flynn

Gillian Flynn. Foto Heidi Jo Brady

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22