EN RYSK GENTLEMAN

Aug 4th, 2021 | By | Category: 2021-08 aug, Recension

Omslag till En rysk gentlemanAv Karin Alfredsson
Brombergs, 2021
ISBN 9789178091386, inbunden, 317 sidor

Läkaren och huvudpersonen i Karin Alfredssons första böcker, Ellen Elg, återkommer efter tio års frånvaro. Detta är den sjätte boken. Författaren har dessemellan inte legat på latsidan. Sedan 2017 har det stadigt utkommit en bok om året, men allt har inte varit i kriminalgenren.

Det som kännetecknar hela författarskapet är kvalitet, hög kvalitet. Dessutom finns en röd tråd, att intrigerna ofta handlar om kvinnor, kvinnors levnadsförhållanden och situation. Och inte bara i Sverige.

Ellen Elg har i sina tidigare böcker rest runt i världen och mött kvinnoförtryck i alla dess former. Dessa problem har presenterats i kriminalromanens form, vilket ofta är ett bra sätt att föra fram det man vill säga.

Ellen arbetar nu på hemmaplan, i hemsjukvården. Man kan ändå ana en längtan ut i världen. När hon får en chans att hålla ett föredrag i Sankt Petersburg om svensk mödrahälsovård blir det lätt att tacka ja.

Lika stor huvudroll, eller större, har Masjenka som har haft ett hårt liv, men mot alla odds kommit på fötter igen. Hon bor tillsammans med Oleg, som är läkare och lite gammeldags. Han är på ytan en gentleman, men det är oklart vad som döljer sig därunder.

Karin Alfredsson väver skickligt samman Ellens problem på hemmaplan, både med familj och arbete, med Masjenkas gryende kvinnokamp i Ryssland. Någon traditionell kriminalrom är det definitivt inte, men spänningen finns där. En spänning som bottnar i att det hon skriver om har eller kan ha hänt. Allt har realismens förtecken.

Det är böcker som den här som gör att den svenska kriminalromanen är så stark. Välskrivet och med patos, känsla och nära verkligheten.

NISSE SCHERMAN

Karin Alfredsson

Karin Alfredsson. Foto Anette Andersson Fahlkvist

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22