EN RÖD HJÄLTINNAS DÖD

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Qiu Xiaolong
Death of a Red Heroine 2000
Översatt av Jan Verner-Carlsson
Ordfront 2003

Shanghai 1990. Det är efter händelserna på Himmelska fridens torg, den kinesiska ledningen har börjat lätta på gamla förbud och börjat släppa kapitalismen loss, men naturligtvis under partiets ledning. Förändringar, risk för arbetslöshet, möjligheter all satsa själv på eget företag, men också privilegier om man tillhör den ledande politiska klassen.

Mitt i detta befinner sig vår hjälte: den på politiska grunder utnämnde poliskommissarien (för särskilda fall) som möter sitt första mordoffer, en ung kvinna som varit arbetets hjältinna. Alltså har fallet politiska anknytningar, förklarar polisstationens politiske kommissarie. Men kommissarien som grubblar över om det verkligen är polis han skall vara – han skriver modern poesi och översätter från engelska både modern engelsk poesi och deckare – vill vara en bra polis om han nu alls skall vara polis. Mycket riktigt, spåren leder upp i partihierarkin. Mer skall inte avslöjas här. Men skildringen av en österländsk storstad i förvandling, av en rad människor som försöker leva så gott det går, av förhoppningar om ett bättre liv, av minnen från kulturrevolutionen och kvardröjande bostadsmisär är målande och fascinerande för en västerlänning.

Och all denna mat: tyvärr inga recept, inte ens en förklaring på vad drakbrunnste är, men man förstår att det kinesiska köket kan vara mycket mer varierande än det vi vanligen får här.

Författaren är själv poet, lämnade Kina 1989 för att undervisa i litteratur på universitet i USA. Denna hans deckardebut belönades med Edgar Award, och han har hunnit med en bok till med samme kommissarie som huvudperson.

Detta är en exotisk deckare, men mycket mänsklig. Brott, maktmissbruk och korruption finns i alla system, goda och dåliga poliser också. Och goda böcker kan skrivas och läsas och förstås även om man inte helt kan leva sig in i alla komplikationer som ett land som dagens Kina för med sig.

Tack Ordfront, och jag väntar på fortsättningen.

LEIF-RUNE STRANDELL

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22