EN RIKTIG FÖRFATTARHUSTRU

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Selma Lagerlöf
Brev till Valborg Olander i urval av Ying Toyer-Nilsson
Albert Bonniers 2006

Selma Lagerlöf och Valborg Olander brevväxlade i nästan 40 år, något som torde bevisa att de tyckte mycket om varandra. Breven i denna 350 sidor tjocka volym ger en intressant inblick i en författares tankeverkstad. Hon berättar om hur romaner växer fram under viss vånda men också om hur hon kämpar med uppdrag, om hur Mårbacka byggdes om och mycket annat. Mot slutet av brevväxlingen är hon otroligt trött men försöker ändå fortsätta med sitt författarskap.

Breven ger ett intryck av en häftig lesbisk förälskelse (tidigt 1900-tal) som utvecklas till förtrolighet där Lagerlöf beskriver Olander som en ”riktig författarhustru”, Detta har senare tidens hårdkokta feminister tagit ad notam. Det är riktigt att breven vimlar av uttryck som ger ett sådant sken. Men jag är inte helt övertygad om att de skall tolkas så modernt. Tiderna var annorlunda när brevväxlingen skedde. Även intellektuella heterosexuella män och kvinnor använde kärleksord i umgänget utan att avse annat än platonisk kärlek.

Men att vänskapen var stark råder det inga tvivel om.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22