EN RENANDE ELD

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Recension

Av K. Arne Blom
Norstedts 1996

Det har gjort Blom gott att avlägsna sig från andra världskrigets spionerier och återvända till Lunds polisdistrikt i nutid. Hans språk har rensats, blivit koncist och pregnant och det är betydligt färre svordomar än man vant sig vid i hans verk. Kanske kan detta hänga samman med att huvudpersonen (liksom författaren?) konverterat till katolicismen.

Intrigen ger associationer till Sjöwall/Wahlöös Den skrattande polisen i och med att det också här handlar om ett attentat mot en buss och dess passagerare. Men Blom tar fram helt andra infallsvinklar i polisernas utredningsarbete och den lösning han presenterar är plausibel.

Det finns i denna bok trådar bakåt genom Bloms författarskap. Indignationen från vissa böcker på 70-talet (kanske mest till Lagevi-boken Utan personligt ansvar) är återskapad, fast en del av hettan från yngre dagar har nog falnat.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22