EN PLATS I SOLEN

Oct 27th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till en plats i solen

Av Liza Marklund
Piratförlaget 2008

Tioårsjubilerande Annika Bengtzon fortsätter oförtrutet att ha det ganska taskigt här i livet. Hon får bara träffa sina barn varannan vecka, förre maken tycks ha det bra med nya kvinnan om han bor tillsammans med och själv har hon flyttat tillbaka till Stockholmsstadsdelen Kundholmen. På jobbet är det inte heller något vidare – ny chef är Patrik, valhänt och illa omtyckt. Men Annika är erkänt duktig journalist så Patrik skickar iväg henne till spanska Costa del Sol där en hel familj i Marbella förintats efter att ha utsatts för ett gasangrepp från inbrottstjuvar.

I den delen av intrigen har Marklund skrivit ihop en tät och spännande historia som borde ha räckt till en i sig heltäckande bok. Men enbart den berättelsen tycks inte göra författaren nöjd. Brottet verkar höra samman med det brutala polismordet i fjolårets Livstid och dessutom med internationella knarklangare som får Annika att resa till Marocko för vidare research. På något sätt tycks huvudpersonen gå vilse i de afrikanska öknarna.

liza marklund

Inte blir det bättre av att en dömd yxman får resning hemma i Sverige och hans förflutna leder vidare mot religiösa och nazistiska förvecklingar. Konklusionen tycks vara att allt gömt är inte glömt, men att det är svårt att kommunicera.

Det här är en i stort intrigbaserad roman och Marklund vet hur det ska gå till att hålla ångan uppe. Allt är till för att driva berättelsen framåt och man bör nog inte fundera över varför alla intervjuoffer är så lättpratade och avslöjar så mycket.

På sätt och vis känns det lite rart att hon får en puss och lite vin av en snäll statssekreterare. Det har hon förtjänat med tanke på allt hon uträttar.

Vi vet att Marklund har en vass penna. Hon behandlar det svenska språket alldeles utmärkt. De flesta vet att det är svårt att skriva lätt, något som författaren är duktig med, journalist som hon är.

Spännande är det också – ibland – men den här romanen känns överlastad och lite grann som ett avslut. Kanske beroende på alla referenser till Nobels testamente och Livstid.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22