EN OSKYLDIG LÖGN

Nov 6th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till En oskyldig lögnAv Sabine Durrant
Lie with me, 2016
Översättning Ing-Britt Björklund
Louise Bäckelin förlag, 2018
ISBN 978-91-7799-010-9, inbunden 298 sidor

Sabine Durrant är en engelsk journalist och författare som skriver för The Guardian och The Sunday Telegraph, och var tidigare redaktör på The Times. Hon har skrivit en rad bästsäljare och En oskyldig lögn kom ut 2016 i England och har där sålt i en halv miljon exemplar.

Sabine DurrantBokens huvudperson och berättare är 42 år och heter Paul. Han är en misslyckad författare med en boksuccé tjugo år tidigare. Paul är en glidare och parasit. Han saknar jobb och pengar, och bor i en lägenhet han lånat av en god vän. Han håller på att förlora lägenheten, och måste flytta hem till barndomsrummet hos sin mor.

Historien börjar med en liten lögn för att imponera på Andrew, en studiekamrat från universitetstiden och som nu är framgångsrik advokat. Paul ljuger för att framstå som en framgångsrik författare. Han bjuds hem till Andrew och träffar där änkan Alice. Hon har pengar och Paul ser en möjlighet att klara sig ur knipan om han kan flytta ihop med henne. De startar en romans och han inbjuds att följa med Alice och hennes vänner till Grekland. 

Med på resan finns Alices barn, Andrew med fru och två tonårsdöttrar och ett annat par vars dotter Jasmine försvann när de alla besökte den grekiska ön drygt tio år tidigare. Alice har sedan dess jobbat hårt för att finna flickan. Paul var också med på den tidigare resan för tio år sedan, men minns inte mycket då han var berusad större delen av tiden.

Paul har ingen aning om vad som väntar honom i Grekland. Han känner sig tvingad att ljuga alltmer, och han snärjs av sina egna och andras lögner. Polisen fattar intresse för honom, och sakta men säkert drivs han mot katastrofen.

Det här är en spännande thriller. Sabine Durrant har gjort Paul till en osedvanligt osympatisk, lögnaktig, parasiterande person som bara tänker på att tillfredsställa sina egna behov, oavsett vad som händer med de personer han möter. Jag började tycka illa om honom tidigt i boken, och upptäckte gradvis att jag inte var ensam om den känslan. Handlingen börjar alldagligt, fylls av oväntade händelser och skruvas långsamt åt tills man anar det obevekliga resultatet. Man känner ett obehag redan i första kapitlet och det växer hela tiden ända fram till det överraskande slutet. Durrant lägger ut lösa trådar och till synes oväsentliga detaljer, för att sedan knyta ihop dem mästerligt inför upplösningen. En omskakande roman om djävulusisk hämnd och en lysande thriller!

LARS-ERIK HOLM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22