EN OND LITEN HANDLING

Jan 27th, 2014 | By | Category: 2014-01 jan, Recension

Omslag till En ond liten handlingAv Elizabeth George
Just one evil act 2013
Översatt av Hanna Axén och Annika H. Löfvendahl
Norstedts 2014
ISBN 978-91-1-303205-4, 781 sid

Det är ingen liten handling som Elizabeth George gjort sig skyldig till med sin senaste roman om radarparet från Scotland Yard – Sir Thomas Lynley och hans sidekick Barbara Havers – eftersom boken är drygt 780 sidor lång. Inte heller är det en särskilt ond handling eftersom en stor del av boken har min favorit Havers som huvudperson. Visst, Lynley finns med. Från början är han upptagen av sin sorg och vandrar längs stranden i Cornwall där han träffar en kvinna som är veterinär och en liten gnista tycks uppstå.

Elizabeth GeorgeMen bokens plot ger Havers, hans oberäkneliga assistent, möjlighet att skina trots att hennes lust att göra det oftast är obefintlig. Hon har ett hjärta som klappar för grannen, professorn i mikrobiologi från Mellanöstern, Taymullah Azhar. Nu har en katastrof drabbar honom. Hans lilla dotter Hadiyyah har kidnappats av modern Angelina Upman och förts till Lucca i italieska Toscana där Angelina tänker starta om tillsammans med älskaren Lorenzo Mura.

Det blir plötsligt värre ändå. Hadiyyah försvinner en gång till, denna gång från den italienska stadens marknad. Barbara gör allt för att hjälpa till och tycks ha kastat regelboken i papperskorgen vilket upprör Thomas Lynley. Eftersom han är överordnad blir det han som skickas till Lucca för att biträda den italienska utredningen medan Barbara som straff får stanna i London men ändå lyckas hitta nya ledtrådar. En kul episod är när hon får kontakt med en enspråkig italiensk polis som inget begriper och får utstå en uppsjö av engelska invektiv som han besvarar med ett sydeuropeiskt verbalt utbrott.

Lite synd är det kanske att Elizabeth George fallit för det alltför vanliga i thrillerbranschen att ”spåren leder till höga personer i maktens korridorer”. Man kommer förstås att tänka på bungabungafester och annat sexigt, men i det stora hela har dessa höga herrar inte tid med så triviala ting som brott av den dignitet som brukar hamna i deckare.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22