EN OMÖJLIG FIENDE

Oct 16th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till En omöjlig fiendeAv Per Schlingmann
Piratförlaget, 2019
ISBN 9789164206503, inbunden, 254 sidor

Författarens tredje politiska thriller tar avstamp i Almedalen och fortsätter fram till ett riksdagsval. Den fiktiva värld Per Schlingmann målar upp har två partier som kämpar om makten. Folkets röst sitter i regeringen och det populistiska Trygghetspartiet börjar knappa in i opinionsmätningarna. Alla andra partier har marginell makt. Dessutom är både statsministern och oppositionsledaren kvinnor. I själva verket är det många kvinnor på ledande politiska poster i författarens landskap.

Är det här en kriminalroman kan man fråga sig? Den är benämnd spänningsroman och det politiska spelet som Per Schlingmann målar upp är definitivt spännande, mycket nervkittlande. Men frånvaron av de traditionella brott som brukar finnas i deckare gör mig ändå tveksam till genrekategoriseringen.

Alltnog och emedan, det är som sagt väldigt spännande i denna ovanligt korta roman. Sjöwall & Wahlöö-format. Det uppskattar jag. Alltför ofta töjs böcker ut utan att sidorna fylls av något väsentligt.

Det är som sagt valår och det regerande partiet verkar förlora till den populistiska uppstickaren. Ett historiskt regimskifte är på gång. Mycket av valkampanjerna handlar om det som är aktuellt i Sverige idag. Våld och skjutningar dominerar debatten. Men är allt sant som framförs i media och på sociala media. Kan något parti styra över opinionen bara genom att påstå overifierade saker? Kan osanningar bli vedertagna sanningar? Per Schlingmann ställer en fråga som man gärna vill ha svar på.

Det är många frågeställningar som Per Schlingmann lyfter. Hans bakgrund gör att man lyssnar och begrundar. Boken känns på det viset viktig. Det jag kanske kunde önska mig mer av är djupare gestaltningar av karaktärerna. Boken är så händelsebaserad att sådana fördjupningar inte verkar hinnas med.

Och till sist. Igen. Är detta en kriminalroman.? Nja!

NISSE SCHERMAN

Per Schlingmann

Per Schlingmann. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22