EN MYCKET NERVÖS MAN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Helena Sigander
Tre Böcker 2004

Detta är den avslutande romanen i Siganders trilogi om ett Sverige i en framtid som liknar 1984 i upplösning. Terrorism tillhör vardagen. Unga självmordsbombare dör hellre än lever vidare i ett samhälle utan hopp. Kraftnätet är sårbart för angrepp och antalet elallergiker har ökat katastrofalt. Olika trauman får människor att höra röster (jfr Anna Linds mördare) och över allt detta vakar en allt svagare repressiv stat. Samhällets skydd heter SdT – europeiska antiterroristkommandot Securite du Terrorisme – och det är inom dess led man kan hitta den mycket nervöse mannen.

Sigander skriver mycket suggestivt och har förmågan att beskriva divergerande känslor hos sina personer som därmed får en mänsklig klangbotten. Hon är väl inläst på det hon skildrar och som en sf-författare kan hon dra ut konsekvenserna av händelser i tiden och placera dem som skräckexempel i ett annat årtionde. Det är originellt, fascinerande, ruskigt och spännande.

Trilogin om SdT ligger eoner ifrån Siganders första romaner (Döda män vittnar inte och I döda blondiners sällskap) i kriminalgenren. De var inte alls oävna pusseldeckare i engelsk tradition med snudd på adliga personer. Därefter kom Marionett, en alldeles utmärkt polisroman i Stockholmsmiljö. Trilogins första nummer heter Terrorns tecken (2002) och Sista kallelsen (2003).

Hon klarar av att beskriva brutalitet på ett sätt som får det att knyta sig i maggropen, men samtidigt gör hon det med en förståelse som inte märks med detsamma men som så småningom står klart. Helena Sigander är något av en främmande fågel på den svenska kriminalparnassen och därför värd att hålla ögonen på.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22