EN MÖRKARE HIMMEL

Jan 18th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till En mörkare himmelAv Mari Jungstedt och Ruben Eliassen
Albert Bonniers, 2015
ISBN 978-91-0-014224-7, 352 sidor

Från en ö till en annan. Mari Jungstedt har övergivit Gotland för Gran Canaria och som resesällskap har hon fått den norske fantasyförfattaren Ruben Eliassen. Kommissarie Knutas får stanna hemma i Visby nu när morden ska ske i den lilla byn Arguineguín och lösas av den ambitiösa svenska journalisten Sara Moberg (med egen tidning på den största kanarieön) och den före detta norske polisen Kristian Wrede som arbetar vid det svensknorska konsulatet i Las Palmas. Naturligtvis är det den spanska polisen som ansvarar för utredning av brott men i den här berättelsen hamnar de, likt den engelska polisen i Conan Doyles historier om Sherlock Holmes och doktor Watson, på mellanhand.

Mord nummer ett begås på stranden. Den kvinnliga svenska turisten hittas på klipporna nedom norska sjömanskyrkan i byn på södra Gran Canaria. Kroppen är nästan draperad med vita rosor och hon ser ut att vara arrangerad som Botticellis kända målning ”Venus födelse”. Sara är snabbt på plats och med norsk polishjälp styr hon, trots hans attityd som krångelmakare, nästan händelseförloppet fram till nästa mord, där ytterligare en kvinna får likna ett känt gammalt konstverk.

Spåren som Jungstedt–Eliassen lägger ut leder mot en karismatisk yogaguru, norska kyrkan och ett massageinstitut och i mellantiden får en kanarisk fiskarfamilj en hel del utrymme.

En van deckarläsare har snart listat ut vem mördaren är och för vänta till dess deckarparet i boken kommer fram till samma slutsats. Fram till dess får man njuta av Jungstedts (för det är nog henne man får skylla på) chic-lit-liknande beskrivningar av människor, föremål och inredningar. Allt avslutas med en ”spänningshöjande” thrillerschablon.

Kanarieön och det spanska blir mest en kuliss genom att det mesta visas upp från ett skandinaviskt perspektiv.

Det är kanske klokt. Det svenska deckarundret är ju känt världen över så att denna serie – ty en sådan är det pilotboken i – har också sålts till flera länder.

BARBRO LINDBORG

Ruben Eliassen och Mari Jungstedt

Ruben Eliassen och Mari Jungstedt. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22