EN MÖRDARE BLIR TILL

Jul 31st, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till  En mördare blir tillAv Jan Olsson
Parabellum Nord 2013
ISBN 9789198037111, Inbunden, 292 sidor

Jan Olsson är en f d kriminalkommissarie som var rikskriminalens första chef för gärningsmannaprofilgruppen. Nu debuterar han med en roman som beskriver hur polisen arbetar, vilka svårigheterna och snårigheterna är samt hur det ganska lätt kan gå snett.

Jag ska erkänna att jag hade låga förväntningar när jag började läsa. Böcker som hämtar inspiration från verkligheten och ska beskriva hur det verkligen går till tenderar ofta att bli tråkiga, långsamma och enformiga. Man ack vad jag bedrog mig. Det visar sig att Jan Olsson är en särdeles Jan Olssonskicklig deckarförfattare. Han skriver i Sjöwall/Wahlööisk stil med fina gestaltningar och också med en touch av humor. Sämre jämförelseobjekt kan man verkligen ha. Liksom dessa ger han karaktärerna liv. Där finns alla sorter bland poliserna – duktiga, lata, glada, buttra, inkompetenta, prestigebundna, ensamma, trygga och otrygga. Och naturligtvis kombinationer av detta. Persongalleriet ger verkligen boken en gedigen botten att stå på och samtidigt får man en sjusärdeles läsupplevelse.

En sopsäck med likdelar hittas utanför kyrkmuren vid en landsortskyrka. Polisen får snabbt en misstänkt även om utredningen tycks gå i stå. När polisarbetet fortsätter växlar misstankarna till en annan person. Utredningen svajar och åklagaren har inte så mycket att gå på. I mer traditionella deckare brukar avslutningen bli extra dramatisk, men här med verkligheten i botten blir det mer realistiskt.

Jag hoppas att Jan Olsson har kommit in i deckarförfattarkåren för att stanna. Han hör verkligen hemma där.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22