EN MÄRKLIG AFFÄR

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Peter Robinson
Strange Affair 2005
Översatt av Jan Malmsjö
Minotaur 2005

En liten hög med nya engelska deckare; jag tar Peter Robinsons först. Jag ångrar mig inte. Huvudpersonen, Alan Banks, sjukskriven efter vad som hände i förra boken, börjar leta efter sin bror som per telefon bett honom om hjälp och sedan försvunnit. Samtidigt får hans kollega Annie Cabot (som han har ett besvärligt outrett förhållande till) ta hand om ett ärende med en mördad kvinna i en bil. Och hon var på väg till Alans gamla bostad.

Naturligtvis löper fallen samman. Det handlar inte alls om det man i början tror. Och egentligen är den intressanta bakomliggande berättelsen en om nära relationer: Alan upptäcker att han inte alls vet hur hans brors liv ser ut. Och han måste ta hand om förhållandet till sina föräldrar, som han inte heller helt har förstått.

Peter Robinson är bra på att komplicera verklighetsbilder. Människor är mångdimensionella, människors liv är inte enkelspåriga. Även en person som lever i lagens gränsmarker har en egen moralisk gräns.

Robinsons böcker om Alan Banks vinner på att man läser dem i följd, men den går utmärkt också att läsa fristående.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22