EN MAN MED LITET ANSIKTE

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Helene Tursten
Piratförlaget 2007

Helene Tursten låter oss följa Irene Huss och hennes göteborgska poliskolleger i ytterligare en bok, välskrivet, med hyfsade personporträtt och ett angeläget tema: trafficking.

Ett problem med den traditionella dramaturgin är att det som finns i en berättelse skall finnas där av någon anledning. (Pistolen i första akten skall avfyras i tredje …) Men det gör att man som läsare långt före de utredande poliserna anar vartåt det bär. Poliserna, både i verkligheten och i polisromaner, skall ju förhålla sig till en verklighet som är full av tillfälligheter.

Här börjar berättelsen med en bilstöld och polisjakt i full fart och en olycka där en fotgängare blir påkörd och dödad. Den döde är en pensionerad poliskollega. I jakten på de unga biltjuvarna hittas en ung flicka mördad, och poliserna får dela upp sig för att följa de olika spåren. Som alltså leder åt många håll, bland annat en utflykt till Teneriffa där Irene Huss hamnar i uppgörelser mellan olika gäng. Det är bitvis spännande, men här finns inga riktiga överraskningar. En mellanbok. Helene Tursten kan bättre.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22