EN MAN AV STIL OCH SMAK

Oct 20th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till En man av stil och smakAv Anders Fager
Wahlström & Widstrand, 2014
ISBN 978-91-46-22554-5, inbunden, 271 sidor

En fristående fortsättning på Jag såg henne i dag i receptionen, står det på baksidan. Jo, kanske det, men helst bör man nog ha läst inte bara den utan den första Samlade svenska kulter. Där finns, från början, en rad av de personer och företeelser som utgör Anders Fagers ockulta universum.
Det är skräckskildring i en fascinerande blandning av klassisk gotisk sort och svensk vardaglighet.

I denna tredje boken (eller kanske sjätte, den som läst de samlade kulterna förstår varför) är det bibliotekarie CeO Molin på KB som är huvudperson. Han är magiker som strävar efter att bli en av dem som verkligen förstår de arkana hemligheterna. Han samlar på de ockulta böckerna som berättar hur man ska få en gud att gå på våra gator. För att finansiera sitt liv stjäl han böcker, från KB och från hemliga ordnar, men nu är både hans sekreterare och ordensbröder honom på spåren.

Men det börjar spektakulärt: ett antal ungdomar brukar iscensätta dramatiska händelser (mot betalning) och får tips om en hemlig källarlokal. De har med sig en relik, och naturligtvis slutar det i katastrof.

Men allt hänger ihop med varandra, och det är som en thriller med alla ingredienser: hemliga möten, arrangerade händelser, oväntade människor som visar sig vara annat än det man trodde, och en kamp mot klockan för snart är det rätt läge för att öppna porten så att en gud kan gå på Stockholms gator.

Jag gillar fortfarande bäst de första berättelserna, här kan det bli lite väl “ovanligt” bland det vardagliga. Men Anders Fager kan skriva och föra sin berättelse framåt och mot slutet blir det både spännande och obehagligt.

Och jag tror att det blir en fortsättning.

LEIF-RUNE STRANDELL

Anders Fager

Anders Fager. Foto Kalle Assbring

Foto: Kalle Assbring
Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22