EN MAN ATT LITA PÅ

Nov 29th, 2019 | By | Category: 2019-11 nov, Recension

Omslag till En man att lita påAv Nicholas Searle
A fatal game, 2019
Översättning Boel Unnerstad
Louise Bäckelin förlag, 2019
ISBN 978-91-7799-074-1, inbunden, 252 sidor

En agentthriller som inte liknar särskilt många andra, bortsett från det vi lärt av le Carré att man aldrig kan lita på andra. Alltså en passande titel. Frågan är vem av personerna man kan lita på.

I en anonym engelsk landsortsstad (oklart vilken, det finns vissa antydningar men platsen är oväsentlig) pågår dels en utredning av vad som gick fel när ett terrorattentat skulle stoppas, dels planeringen för att stoppa nästa dåd.

Huvudperson är Jake Winter, agent med specialitet att ha kontakt med informatörer och avhoppare i terroristmiljöer. Han litade på den förre informatören som dock var med i dådet vid järnvägsstationen och många dödades. Kunde han lita på honom? Lurades informatören eller blev han lurad av andra? Nu är det en annan informatör — kan han lita på honom?

Och kan hans chefer lita på Jake? Litar han ens på sig själv längre?

Vi får följa både den utredning som följt efter sprängningen på järnvägsstationen där Jake får vittna anonymt eftersom hans tjänst kräver att han inte blir känd. Men bakom kulisserna finns också de ansvariga högre upp, där det förstås ända från ministern gäller att ingen skit ska hamna på dem. Kanske kan Jake offras.

En granne till Jake driver en livsmedelsbutik där han handlar, vars barn och barnbarn dog i attentatet. Kräver detta hämnd eller förlåtelse? Vad säger islam? Och vad säger imamen?

Vi får också träffa de fyra nya terroristerna, höra deras resonemang och vilka de kan lita på, och en av dem är den som hoppat av och är Jakes informatör. Kan han lita på att han tas om hand efteråt?

Många frågor, läsaren får själv tänka sig vilka svar man vill ha. Det är mycket resonemang, inte mycket action. Och ett slut som, tror jag, kommer att dela läsarna i att antingen gilla eller kraftigt ogilla som brott mot genrens vanliga villkor.

LEIF-RUNE STRANDELL

Nicholas Searle

Nicholas Searle. Foto Mark Vessey

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22