EN LITEN DÖD I LISSABON

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Robert Wilson
A Little Death in Lissabon 1999
Översatt av Ulf Gyllenhak
Forum 2004

Wilson gillar att skriva historier som utspelar sig på flera tidsplan. Här är SS-officeren Klaus Felsen i början av 1940-talet i Portugal på jakt efter volfram. 50 år senare hittas 16-åriga Catarina mördad i huvudstaden Lissabon och mordet utreds av kommissarie Zoe Coelho som redan från början hamnar i svårigheter på grund av mörkläggningsorder uppifrån.

Det förtryck som fanns under diktatorn Zalazar tycks bubbla upp igen. Wilson har tydligen haft stora ambitioner med sin roman (vissa uppfylldes nog när han erhöll Golden Dagger-priset) men har samtidigt problem med sina personager och deras inbördes relationer. Författaren är bosatt i Portugal och skildrar sitt nya hemland med ackuratess. Han väjer inte för fattigdom, råheter eller sex.

Till sist lyckas han koppla samman med volframsökande nazisten med mordet på den unga flickan. Det blir spännande, men samtidigt saknar man det driv som fanns i hans förra bok I främlingars sällskap som Forum gav ut 2002.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22