EN LITEN DETALJ

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Kjell E. Genberg
Tinna & Tell Förlag 2003

Förra året stiftade jag för första gången, i romanen Eldgivning, bekantskap med kommissarie Bertil Återberg vid Kristianstadspolisen. En medelålders ensamstående herre som slarvar med maten, gärna dricker öl och snaps, vem gör inte det, och gärna faller för fala kvinnor eftersom det är så långt mellan varven.

Den här gången, i originalpocketen En liten detalj, förvandlas en mysig äldre kaffemoster med hembakat kaffebröd, till en kallhamrad och kriminell affärskvinna utan skrupler med ett sortiment bestående av knark och horor. Och mitt i alltihop ges en historisk tillbakablick om adelns privilegier som försvann den 1 juli i år! För er som vill ha en stunds trevlig avkoppling och underhållning rekommenderas En liten detalj.

Han har gåvor den där Genberg, som nog många författare avundas: detta att skriva en god prosa, skapa läsintresse som gör att man vill läsa ut boken direkt samt ge underhållning och vetande genom sidoreflektioner om både aktualiteter och gammalt tankegods.

Om karljäveln ändå kunde sansa sig, skriva EN bok, lägga möda – alltså ett par år – på form och innehåll, så skulle han säkert hamna på medaljplats som en av de allra bästa i branschen. Men fan tro’t? Han har det alldeles för skrivlätt för sig, jämfört med alla oss andra.

LENNART HÖGMAN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22