EN LÅNG AVSLUTNING

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Michael Dibdin
A Long Finish 1998
Översatt av Leif Janzon
Natur och Kultur 2006

Man kan få uppfattningen att de bästa deckarna som skildrar italienskt liv (och död) skrivs av utlänningar som Dibdin och Donna Leon. Detta beror nog mest på att förlagen inte lika gärna importerar italienska författare, även om det finns undantag från den regeln också. Andrea Camilleri med kommissarie Montalbano är ett bra exempel.

Dibdin började skriva sin serie om kommissarie Aurelio Zen redan 1989 och det genomgående temat är att det inte alltid lönar sig att vara hederlig i ett land där den organiserade brottsligheten, polis och domstolar, politiska partier och storfinansen tycks vara hårt knutna till varandra.

Dibdin låter Zen resa Italien runt i sina böcker, något som gör att hans miljöskildringar blivit vägledning för en viss sorts turister. I denna bok hamnar kommissarien i Piemonte där en vinodlare mist livet och sonen är gripen för mord. Den yttre italienska charmen i området är påtaglig, men Zen vore inte Zen om han inte snart hittade underliggande strömningar av kärleksaffärer, girighet och avund som leder till våld.

Dibdin bor i amerikanska Seattle och är född 1947.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22