EN KVINNOHANDLARES ANTECKNINGAR

Dec 30th, 2012 | By | Category: 2012-12 dec, Recension

Omslag till En kvinnohandlares anteckningarAv Giorgio Faletti
Appunti di un venditore di donne 2011
Översatt av Helena Monti
Forum 2012
ISBN 978-91-37-13744-5, inb, 308 sid

Detta är inte den halvporriga roman som titeln kanske kan få en att tro. Huvudpersonen Bravo förmedlar sexuella tjänster mot betalning, men han bryr sig inte om vari de består, beskriver dem inte heller.

Boken utspelas 1978 i Milano. Döda brigaderna ägnar sig åt kidnippningar och mord. Deras verksamhet hamnar i bokens första del i bakgrunden, för att i den senare få en central plats. Bravo berättar i jag-form. Han lever i en enkel lägenhet, som inte alls svarar mot hans inkomster. Pengarna han tjänar gömmer han så att han lätt kan komma åt dem. Hans tidigare liv får man pussla ihop av enstaka upplysningar,tills man i slutet får hela bilden klar för sig.

Förutom kvinnoaffärerna ser han en möjlighet till extraförtjänst genom att sälja en vinstlott till en person som behöver tvätta pengar. Handlingen blir alltmer komplicerad. Han hamnar i en mordutredning, där han tycks skyldig. Allt verkar hopplöst.

Slutet blir blodigt. Bravo lyckas övertyga polisen om att han blivit inlurad i historen och att bevisen mot honom är falska.

Intrigen är så otrolig att den kan vara sann. I Italien har man avslöjat liknande historier, så kanske?

Slutet blir lite för bra, tycker jag.

 

BENGT HEURLIN

Giorgio Faletti

Giorgio Faletti. Foto Monzino

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22