EN KVINNA I BLÅTT

Nov 21st, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Omslag till En kvinna i blåttAv Elly Griffiths
The Woman in Blue, 1016
Översättning Ing-Britt Björklund
Forum, 2016
ISBN 978-91-37-14818-2, inbunden, 324 sidor

En tillfällighet, men nu har präster huvudroller i de senast lästa deckarna. I den förra, Dödens skugga, är ju en präst huvudperson, kyrkoherden i Grantchester. I denna, Elly Griffiths åttonde bok på svenska, är förstås hennes vanliga arkeolog huvudperson, men där finns druiden Cathbad och en massa präster, katolska och anglikanska.

Hon har förlagt morden och mordförsöken till en existerade by, Walsingham i Norfolk, som är ett centrum för pilgrimsvandringar. Hon förklarar i ett efterord att mycket i beskrivningen av byn är korrekt, men hon har lagt till en kyrka. Så för anglofila deckarläsare finns nu ytterligare en plats att besöka.

Det börjar med ett mord på en ung kvinna som hittas i ett dike nära en kyrkogård. Kvinnan är fotomodell och intagen på ett närbeläget behandlingshem för missbrukare.

Det sker fler överfall och mord, och alla tycks ha samband med det första. Dessutom kommer en av arkeologen Ruth Griffiths studiekamrater och vill ha hennes hjälp, för hon har bytt bana och blivit präst och får hatbrev. Och de kan också hänga ihop med mordhistorien. Vännen är en av flera kvinnliga präster som går en kurs i byn.

Klassisk pusseldeckare, och klassisk uppläggning av personer, relationer på olika sätt, och denna gång en del diskussioner om tro, olika sorters tro, och icketro.

Men tro inte att teologin spelar någon huvudroll. Som vanligt är det mysteriet, miljön och Ruths komplicerade förhållande till sin dotters far, polisen som har hand om utredningen, som får den erfarne Griffithsläsaren att känna igen sig.

Vi som gillar hennes böcker har en till att gilla, även om den inte är den allra bästa i serien.

LEIF-RUNE STRANDELL

Elly Griffiths

Elly Griffiths. Foto Sara Reeve

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22